Vizsga

26.1. Kérdés.
Valaki legyen olyan kedves és ossza meg velem, hogy nagyjából milyen kérdések várhatók SML-ből ,,nagyfeladat'' címén! Nem baj, ha van hozzá valami megoldási útmutató is ... a honlapon ugyanis csak Prolog vizsgafeladatokat találtam. :(

26.1. Válasz.
Oktató: Vizsgapéldákat minden évben több előadáson is megbeszéltünk. Sok megjegyzésekkel fűszerezett SML-program van a <http://dp.iit.bme.hu/dp00s/sml-ea> címen a honlapon 2001-ből. Sok vizsgajellegű példa van a jegyzet 4. kiadásában is függelékben.

26.2. Kérdés.
Az ETS-ben sok olyan feladat van, hogy valamilyen típusegyenletet kell megoldani. Ilyesmiről az előadásokon ritkán volt szó, a diákon legalábbis alig van nyoma. A jegyzetből sem sok derül ki a számomra. Akkor most kell ez a zéhára és utána a vizsgára?

26.2. Válasz.
Oktató: A korábbi évekhez képest 2003. óta kevesebbet foglalkozunk típusegyenletekkel. A zéhán és a vizsgán is csak egyszerű kérdések lesznek a ebből a témaköréből. Természetesen a típusok, típuskifejezések, típusegyenletek fogalmát ismerni kell, hiszen kellő mélységű ismeretük nélkül az erősen típusos SML nyelven programot írni sem lehetne.

26.3. Kérdés.
Tegnap a vizsgán elfelejtettem megkérdezni, hogy mi is volt a második hiba az alábbi sml feladatban. Az ord "a" volt az egyik, mert az ord típusa char -> int, és az "a" string típusú. De mi volt a másik?
(ord #"a", 2=3, Math.sin) = (ord "a", true, Math.cos)

26.3. Válasz.
Hallgató: Math.sin = Math.cos a hiba, mert függvények egyenlősége nem vizsgálható (függvényérték típusa soha nem egyelőségi típus).


Deklaratív programozás - FP-GYIK
2005. március 1.