Kisbetű, nagybetű

6.1. Kérdés.
A házi feladat beküldését nyugtázó levélben ezt a hibaüzenetet kaptam:

...
! local open Array2 Tcikcakk
!       J
! Cannot find file Tcikcakk.ui
...
Pedig a programom itthon hibátlanul lefordult! Mi a baj vele?

6.1. Válasz.
Oktató: Otthon nyilván Windows alatt dolgozik, a fogadórendszer pedig linuxos. A baj az, hogy Tcikcakk helyett TCikcakk-ot kell írnia, azaz a Cikcakk szót is nagy C-vel kell kezdenie, mert a struktúra nevét így írtuk. A kis- és nagybetűket, amint erre a sokszor felhívtuk már a figyelmüket az előadásokon, a unix/linux - a Windows-zal ellentétben - megkülönbözteti.

6.2. Kérdés.
Sajnos nem tudom beadni a nagy házi feladatot már két napja, mert a tesztelőprogram mindig valamilyen más hibaüzenetet küld. Használom a word struktúra beépített függvényeit, és ha loadolni akarom, akkor azt mondja hogy syntax error, ha meg kihagyom a load-ot, akkor nem találja a szerveren a word.ui-t, pedig itt nálam lefut az összes teszteset, a kiadott 29*22-es is 3,9 mp belül, és nem tudom, hogy mit kellene tennem, hogy ott is leforduljon. Legutóbb ezt kaptam:

! Cannot find file word.ui
máskor meg ezt:

! load "Word";
!
! ^
! Syntax error.
attól függően, hogy hogyan olvastatom be a word-öt.

6.2. Válasz.
Oktató: A load-ot nem szabad használnia, mert az csak interaktív módban használható, a fogadóprogram viszont lefordítja a programot.

A Windows-zal ellentétben a Unix/linux rendszerek megkülönböztetik a fájlnevekben a kis- és nagybetűket, tehát nem mindegy, hogy word-öt vagy Word-öt ír. Ha az alapkönyvtárakra pontosan olyan néven hivatkozik, ahogyan az az MOSML Reference Manual-ben le van írva (Word, TextIO, Char stb.), akkor Unix/linux alatt is működőképes lesz a programja. Más fájlnevek esetén is ügyelnie kell a kis- és nagybetűk használatára. Erre az apró különbségre sokszor felhívtuk már a figyelmet.

Az mosml mind Windows, mind unix/linux alatt megkülönbözteti a kis- és nagybetűket, ha tehát pl. a word szót típusnévként nem csupa kisbetűvel írja, az mosml értelmező és az mosmlc fordító is hibát jeleznek.


Deklaratív programozás - FP-GYIK
2005. március 1.